İLAD İletişim Araştırmaları Derneği
İLAD İletişim Araştırmaları Derneği, 1989 yılında UNESCO’nun girişimiyle kurulan ve iletişim alanında bilimsel araştırmaları destekleyen bir dernektir. Kurucusu ve onursal başkanı Dr. Hıfzı Topuz’dur. Merkezi İstanbul’da bulunan dernek, iletişim eğitimi veren akademik kurumlarla sektör temsilcilerini bir araya getirerek bilgi alışverişini teşvik etmektedir.
İLAD’ın Hedefleri:
– İletişim alanında bilimsel araştırmaları teşvik etmek,
– Uluslararası iletişim araştırmacılarıyla işbirlikleri geliştirmek,
– Medya ve iletişim alanındaki gelişmeleri takip etmek,
– Yükseköğretimde Avrupa Standartlarına uyum sağlamak.
Akreditasyon Çalışmaları ve İLEDAK
İLAD, Türkiye’de kalite güvence ajansı olmayı hedefleyerek Yükseköğretim Kalite Kurulu’na (YÖKAK) başvurmuş ve bu süreçte önemli adımlar atmıştır.
– 31 Ocak 2018: YÖKAK’tan (Yükseköğretim Kalite Kurulu) **ilk Kalite Değerlendirme Tescil Belgesi alındı.
– 31 Ocak 2020: Tescil Belgesinin süresi 2 yıl uzatıldı.
– 19 Ocak 2022: YÖKAK tarafından süresi tescil süresi 19 Ocak 2027’ye kadar 5 yıl daha uzatıldı.
– 30 Kasım 2024 Kıbrıs’ta Hıfzı Topuz Anısına Panel CİDA24 Uluslararası Dijital Çağda İletişim Sempozyumu kapsamında, İLAD’ın kurucusu ve onursal başkanı, gazeteci-yazar Hıfzı Topuz’un anısına özel bir panel düzenlendi.
Stratejik Plan 2025-2029 yürürlüğe girdi
İLAD- İLEDAK’ın 2025- 2029 yılları arasındaki hedeflerinin yer aldığı Stratejik Planı yayınlanarak yürürlüğe girdi. İLAD Stratejik Plan Komisyonunun uzun süreli çalışmaları doğrultusunda hazırlanan ve İLAD Yönetim Kurulu tarafından onaylanan 2025- 2029 Stratejik Plan hedeflerimiz:
– Tüm paydaşların kalite farkındalığının artması için kalite iletişiminin etkililiği konusunda işbirliğini artırmak ve kalite kültürünün iletişim eğitim-öğretim alanına yayılımını sağlamak.
– Üniversitelerden çalıştaylar yaparak geri bildirimler almak Önlisans ve Lisans eğitimi ile birlikte Lisansüstü Eğitim Alanında Kalite standartlarını belirlemek ve geliştirmek
– Yükseköğretim kurumlarında iletişim alanında kalitenin benimsenmesini ve yayılmasını sağlayarak ulusal kalite güvence sisteminin güçlendirilmesine katkı sunmak.
– Ulusal ve uluslararası yükseköğretim ekosistemindeki değişimleri iç ve dış kalite güvence sistemine yansıtarak yenilikçi iletişim eğitim-öğretim modellerine uygun değerlendirme yaklaşımları geliştirmek.
– İletişim Eğitimi Değerlendirme Akreditasyon Kurulu’nun uluslararası tanınırlığını, iş birliğini ve etkinliğini artırmak.
İLEDAK (İletişim Eğitimi Değerlendirme Akreditasyon Kurulu)
İLEDAK, İLAD bünyesinde faaliyet gösteren, yükseköğretimdeki iletişim programlarının akreditasyon süreçlerini yürüten yetkili kuruldur. Kurul, 6 akademisyen, 3 sektör temsilcisi ve 1 öğrenci temsilcisinden oluşmaktadır. İLEDAK’ın kararları, İLAD tarafından gözden geçirilerek onaylanmaktadır.
İLEDAK’ın
2018-2024 Dönemi Faaliyetleri:
– 89 iletişim programı akredite edildi.
– Bunlardan 40 program 2 yıllık koşullu akreditasyon aldı ve ara değerlendirmeden geçti.
– 5 programın 5 yıllık akreditasyonu tamamlandı ve yeniden değerlendirildi.
– 6 Meslek Yüksekokulu (MYO) önlisans programına 2 yıllık koşullu akreditasyon verildi.
– 8 program akreditasyon alamadı.
– 5 program akreditasyon süresi dolduktan sonra yeniden başvurmadı.
2024-2025 Dönemi Çalışmaları
– 12 program ilk kez genel değerlendirme için,
– 14 program 5 yıllık akreditasyon sürecini tamamlayarak yeniden değerlendirme için,
– 11 program ara değerlendirme için,
– 2 MYO önlisans programı akreditasyon için başvurdu.
2024 yılında böylece 39 program hakkında değerlendirme süreci yürütüldü ve 38’inin değerlendirme ziyaretleri tamamlandı, 1 program ise taşınma nedeniyle ziyaret sürecini erteledi.
Değerlendirmesi yapılan tüm raporlar İLEDAK Tutarlılık Komisyonu tarafından incelendikten sonra, İLEDAK incelemesi ve karar sürecine sunulacak. İLEDAK kararları ise İLAD Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak nihai akreditasyon kararları açıklanacaktır. Akredite edilen programların bilgileri YÖKAK tarafından da yayımlanarak Yükseköğretim Kılavuzu’nda yer alacaktır.
İLAD’ın 35 yıllık çalışmalarından seçmeler:
ULUSLARARASI SEMPOZYUMLAR
CIDA International, 1989 yılında kurulan İLAD İletişim Araştırmaları Derneği ile 2000 yılından bu yana iletişim fakültelerinin dekanları tarafından oluşturulan İletişim Fakülteleri Dekanlar Konseyi (İLDEK) işbirliğiyle düzenlenen uluslararası bir sempozyumdur.
İki yılda bir gerçekleştirilen bu akademik etkinlik, iletişim alanındaki güncel gelişmeleri ele almayı amaçlamaktadır.
Ø CİDA18 Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi ev sahipliğinde, İletişim Fakültesi Dekanlar Konseyi (İLDEK) ve İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) işbirliğiyle düzenlenen, Uluslararası Dijital Çağda İletişim Sempozyumu, Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Ø CIDA 20 İLAD, her 2 yılda bir, İLDEK İletişim Dekanları Konseyi ve bir iletişim fakültesinin işbirliği ile dijital çağda iletişimi irdeleyen CİDA (Communication in the Digital Age Symposium) uluslararası konferansı 2020 yılında da İLAD ve İLDEK ile İzmir Ekonomi Üniversitesi birlikteliğinde, Uluslararası CIDA2020 Konferansı pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak düzenledi. CIDA Konferansında akreditasyona ilişkin iyileştirmeler, iletişim eğitiminde kalitenin iyileştirilmesi ve akreditasyona ilişkin bilgilendirme ve paylaşımlar yapıldı.
Ø CİDA2022 SEMPOZYUMU İLAD’ın, İletişim Fakülteleri Dekanlar Konseyi İLDEK işbirliği ile ve bir iletişim fakültesini evsahipliğinde 2 yılda bir düzenlediği uluslararası sempozyumların üçüncüsü 12-15 Ekim 2022 tarihlerinde Ankara’da yapıldı. CIDA international,- Dijital Çağda İletişim Sempozyumlarının 3. sü olan CİDA2022 Ankara’da bulunan tüm iletişim fakültelerinin katılımı ile Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Konferansın yerli ve yabancı konukları bildirilerinde günümüz iletişim dünyasının dijital çağda geçirdiği evreleri dile getirip kaliteli eğitimin önemine vurgu yaptılar. Bildiri özetleri e-kitap olarak yayınlandır.
Ø CIDA24 Uluslararası Dijital Çağda İletişim Sempozyumu, 28-30 Kasım 2024 tarihlerinde Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi’nin ev sahipliğinde, Gazimağusa, Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleştirilmiştir.60’tan fazla bildirinin sunulduğu sempozyumun bu yılki teması “Yapay Zeka” olarak belirlenmişti.
Dönüşen Dünyada İletişimin Rolü Sempozyumu
İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) ile “Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İletişim Fakültesi ortaklaşa “Dönüşen Dünyada İletişimin Rolü” adlı uluslararası sempozyumu düzenlendi. ‘İletişim Teknolojilerindeki Değişimin Kültürel Yansımaları’, ‘Dönüşümde İletişim Etiği’, ‘İfade Özgürlüğü ve İletişimin Gücü’, ‘Değişen İletişim Teknolojileri ve Siyaset İlişkisi’ gibi başlıklar altında iletişim alanında yaşanan köklü değişimleri mercek altına alan sempozyum, 15- 16 Mart 2018 tarihinde Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Haspolat Kampüsü’nde gerçekleştirildi.
Uluslararası Faaliyetler ve CEENQA Üyeliği
İLAD, CEENQA (Central and Eastern Europe, Network on Quality Assurance Agencies in Higher Education)**’a tam üye olarak kabul edilmiştir. **CEENQA**, Avrupa Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Derneği (ENQA)’ya bağlı bir kuruluş olduğu için İLAD, ENQA ile de dolaylı bir paydaşlık ilişkisi içerisindedir.
– CEENQA üyeliği sayesinde İLAD, Avrupa yükseköğrenim standartlarını geliştirme süreçlerine katkıda bulunmakta ve kalite güvencesi alanında **uluslararası iş birlikleri** yapmaktadır.
İLAD tarafından akredite edilen programlar, Avrupa kalite güvencesi şemsiyesi altında yer almakta ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ile Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) logolarını diplomalarında kullanma hakkı kazanmaktadır.
İLAD Geçmiş Yıllar Faaliyetleri
Ø İLAD’ın düzenlediği ulusal panel, konferans ve sempozyumlardan bazıları şunlardır:
Ø Medya Sahipliği ve Maxwell ve Murdoch Davaları (Basın Müzesi’nde 29 Eylül 1990)
Ø Radyo ve Televizyonun Özelleştirilmesi (Ocak 1991) Bülent Ecevit ana konuşmacı olarak davet edildi.
Ø Uydu Yayıncılığı ve Türkiye (Basın Müzesi, 17 Mart 1990)
Ø Belediyeler ve İletişim (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Bürosu, 30 Mart 1991)
Ø IAMCR ile birlikte düzenlenen ”Haber Medyası ve Uluslararası Çatışmalar” sempozyumu (Haziran 1991) Tarabya Oteli, İstanbul
Ø UNESCO ile düzenlenen Medya Sorumluluğu (Sepetçiler Kasrı, İstanbul, 14 Ocak 1994)
Ø Medya ve Kamu Yararı (Anadolu Üniversitesi, Eskişehir, 1994)
Ø “ Kitle İletişiminde Etik Sorunlar” (Kasım 1994)
Ø “ Medya ve Küreselleşme/Partileşme”. Prof. Armand Mattelard tarafından düzenlenen bir konferans, 2002 (ILAD sosyal kulübü)
Ø IFJ üyelerinin İLAD’ı ziyareti, gazetecilerin çalışma koşulları hakkında bir toplantı, 2002
Ø 1955’teki Birinci Türkiye Gazeteciler Kongresi Anısına “2. Türkiye Gazeteciler Kongresi” (Ocak 2005)
Ø Medya İzleme Projesi Konferans Dizisi, 2006-2008
Ø Medya ve İletişim alanında 2004-2008 yılları arasında yapılmış lisansüstü ve doktora tezlerinin sunumları
Ø 4. Avrupa İletişim Konferansı, Avrupa İletişim Araştırmaları Derneği-ECREA ile İstanbul’da (24-27 Ekim 2012)
Ø ILAD ayrıca üniversiteler ve yerel gazeteciler dernekleri tarafından düzenlenen birçok ulusal ve yerel seminer ve konferansa katkıda bulunmaktadır.
İLAD Ödülleri
İLAD geçmiş yıllarda üç kategoride iletişim ödülleri verdi..
1- “ Dr. Hıfzı Topuz İletişim Ödülü ” Etik davranışlarından dolayı bir medya mensubuna
2- “ Müşerref Hekimoğlu Gazetecilik Ödülü ” Başarılı bir genç kadın gazeteciye
3- “ Yılın İletişim Araştırmaları Ödülü ” jüri tarafından seçilen iletişim alanındaki en iyi araştırmacıya…
Yeterli katılım olmaması nedeniyle bir süredir bu ödüller verilemiyor.
Geçmiş Yönetimler
Hıfzı Topuz 1923-2023 26 Eylül 2023 Derneğimizin Kurucusu Hıfzı Topuz’u yitirdik. UNESCO’daki çalışmaları ile dünyada gazetecilik eğitimini başlatan, Türkiye’de iletişim fakültelerinin kuruluşunun önderi, Gazeteciler Cemiyeti ve Gazeteciler Sendikasının kurucularından olan Hıfzı Topuz Hocamız 100 yaşına ulaşmıştı.